ΠΟΙΟΤΗΤΑ ΤΟΥ ΦΥΣΙΚΟΥ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ

 

Ποιότητα της Χλωρίδας και της Πανίδας

 

      Υποβαθμισμένα παρουσιάζονται τα δρυοδάση Σκοπού , Παπαδιάς. Αιτία της υποβάθμισης ήταν οι λαθροϋλοτομίες και η υπερβόσκηση. Τα αίτια έχουν εκλείψει και τα δάση βελτιώνονται αισθητά.

Στα όρη  Βόρας, Βέρνο και Τρικλάριο οι πληθυσμοί ζώων μειώνονται λόγω εντατικού κυνηγιού.

Από την άλλη το κυνήγι σ’ όλο τον νομό αποδεκατίζει κυριολεκτικά  την άγρια πανίδα (πτηνά και θηλαστικά). Την εποχή του κυνηγιού επισκέπτονται  το νομό κυνηγοί απ’ όλη την Ελλάδα (κυρίως από την Καστοριά) καθώς και αλλοδαποί κυνηγοί.

 

Ποιότητα Ατμόσφαιρας                             

      

1)      Σταθερές πηγές σημειακές

      Τα λιγνιτωρυχεία στην περιοχή Αχλάδας είναι συνεχής πηγή, όπου από την εκσκαφή, σπάσιμο, φόρτωση, και μεταφορά του λιγνίτη, υπάρχει ρύπανση της ατμόσφαιρας από λεπτομερή σωματίδια οξειδίων σιδήρου, αργιλίου, πυριτίου, ασβεστίου, μαγνησίου κ.λ.π. επιβλαβή για τις γύρω καλλιέργειες και τους ζώντες οργανισμούς.

 

2) Επιφανειακές

      Η ατμοσφαιρική αυτή ρύπανση οφείλεται στον Α.Η,Σ Ζηβόινας(Γιουγκοσλαβία)  που βρίσκεται σε μικρή απόσταση από τα σύνορα

Σύμφωνα με πληροφορίες, αποτελείται από δύο μονάδες των 300 ΜW.  Χρησιμοποεί  για πρώτη ύλη τον λιγνίτη και οι προοπτικές λειτουργίας του υπολογίζονται για 80 χρόνια. Η ρύπανση είναι μικρή και περιοδική με την επικράτηση βορείων ανέμων.

 

Ποιότητα Εδαφών

Χαρακτηριστικά αναφέρθηκε (Μελίτη) ότι το 5% διαθέτει τα σκουπίδια  στον επιλεγμένο από την κοινότητα χώρο, ενώ το 95% σε χώρους δικής του επιλογής και κύρια στον διπλανό χείμαρο.

 

 

ΠΡΟΒΛΗΜΑΤΑ ΑΠΟ ΤΗΝ ΕΚΜΕΤΑΛΛΕΥΣΗ ΤΟΥ ΟΡΥΚΤΟΥ ΠΛΟΥΤΟΥ

 

Α) Λιγνίτης και Ραδιενέργεια

 

1) Οι λιγνίτες περιέχουν φυσική ραδιενέργεια που δεν είναι επικίνδυνη

Έτσι , κίνδυνος δεν υπάρχει κατά την εξόρυξη του λιγνίτη

Μεγαλύτερος κίνδυνος προκύπτει από την καύση του λιγνίτη

 

2)  α) Κατά την ΚΑΥΣΗ του λιγνίτη παράγεται ραδιενέργεια σε μεγαλύτερες ποσότητες, αλλά όχι επικίνδυνες. Με την πάροδο του χρόνου υπάρχει όμως μόλυνση του περιβάλλοντος.

β) Η τέφρα που προκύπτει από την καύση του λιγνίτη περιέχει πολύ μεγαλύτερες ποσότητες ραδιενέργειας (4 – 5 φορές περισσότερη ραδιενέργεια από τον λιγνίτη).

Η τέφρα αυτή χρησιμοποιείται στα λιπάσματα, σαν υποκατάστατο του τσιμέντου στο μπετόν κ.α.  Που; Μα φυσικά στα χωράφια μας και στα σπίτια μας.  Εκεί όπου καθημερινά επιβιώνουμε

 

 

Προβλήματα τέφρας

Στον ΑΗΣ Μελίτης η τέφρα θα μαζεύεται με τους φορτωτές σε ένα σημείο σα βουνό και όταν θέλει η ΔΕΗ θα θάβει 1 μέτρο αργιλώδες χώμα και 1 μέτρο τέφρα .Έτσι θα δημιουργείται μεγάλο πρόβλημα από τον διασκορπισμό της τέφρας διότι σε εκείνη την περιοχή φυσούν ισχυροί βορειοδυτικοί άνεμοι όπου η τέφρα θα φτάνει μέχρι και πέρα από την Πτολεμαϊδα με τα γνωστά αποτελέσματα (καρδιοαναπνευστικά προβλήματα, καρκίνους και διατροφική αλυσίδα στα χωράφια).

 

 

 

Β) Χαλαζίας

Η σκόνη του χαλαζία είναι επικίνδυνη.

Κατά την εισπνοή τα μόρια του χαλαζία συσσωρεύονται και μετά από κάποιο όριο βουλώνουν τις

κυψελίδες των πνευμόνων. Έτσι υπάρχει κίνδυνος κατά την εξόρυξη του χαλαζία.