ΣΚΟΠΟΣ

 

ΙΣΤΟΡΙΑ

 

Η αρχαία Σέτενα αναφέρεται στα έργα της Πηνελόπης Δέλτα  και ήταν γνωστή από το κάστρο της.Παρ’ όλη την καταστροφή της Σέτενας και τον εμπρησμό του κάστρου φαίνεται πως η ζωή συνέχισε στον οικισμό.Η μετονομασία του χωριού από Σέτενα σε Σκοπό γίνεται το 1926.


 

ΘΕΣΗ

 

Το χωριό Σκοπός βρίσκεται στους πρόποδες νοτιοδυτικά του  όρους Καιμάκτσαλάν και διασχίζεται από τον ποταμό Γεροπόταμο.

 

Σε απόσταση μόλις 2 χιλιομέτρων από το χωριό Σκοπός είναι τα σύνορα της Ελλάδας – Γιουγκοσλαβίας.


 

ΕΜΠΟΡΙΟ

 

Τα μαγαζιά που υπήρχαν ήταν: παντοπωλεία, ξυλουργεία, καταστήματα πώλησης κτηνοτροφικών προϊόντων ( κρέας, δέρματα, γαλακτοκομικά), καταστήματα πώλησης γεωργικών εργαλείων κ.λ.π.   Επίσης υπήρχε και μία (βίγνα) εργαστήριο όπου φτιάχνονταν τα άροτρα για το όργωμα.

 

Τα χρόνια πριν από τον 2ο παγκόσμιο πόλεμο το εμπόριο γινόταν περισσότερο με ανταλλαγή προϊόντων. 

Έτσι βλέπουμε να έρχονται χωρικοί από τα γύρω χωριά όπως από τον Άγιο Αθανάσιο Πέλλας, την Κέλλη, Αχλάδα, Μελίτη αλλά και από χωριά της Π.Γ.Δ.Μ και να ανταλλάσσουν τα προϊόντα τα οποία στη συνέχεια οι έμποροι του Σκοπού τα προωθούσαν στο κέντρο (Φλώρινα ή Έδεσσα) για την προμήθεια ειδών.

Εκείνο που είχε μεγαλύτερη σημασία στο εμπόριο ήταν ότι όλος ο γυναικείος πληθυσμός ύφαινε φλοκάτες, κιλίμια, κουβέρτες , κουρελούδες και ότι άλλο είχε σχέση με το μαλλί. Ακόμη και τα ρούχα που φορούσαν τα έφτιαχναν μόνοι τους την εποχή εκείνη.

 

 Το Ρουμάνικο Σχολείο 


 

Ο ΠΟΛΕΜΟΣ

 

Πριν τον εμφύλιο ο Σκοπός ήταν ένα σημαντικό εμπορικό κέντρο της περιοχής. Ο πληθυσμός του χωριού έφτανε τους 3000 κατοίκους.

Ο πόλεμος του 1940 είχε σαν αποτέλεσμα την μερική καταστροφή του Σκοπού και την ολική καταστροφή της Παπαδιάς. 

Στη συνέχεια ο εμφύλιος επέφερε την ολική καταστροφή του Σκοπού το 1947.

Σιγά σιγά  το χωριό έγινε μικρό, πολλοί ξενιτεύτηκαν και άλλοι έφυγαν στις πόλεις για να δουλέψουν.

 Τώρα ο πληθυσμός του χωριού είναι 140 κάτοικοι.